Saskia van der Velden – Head of HR IT bij Nationale Nederlanden

“Durf een andere weg in te slaan”

Saskia van der Velden wordt door haar medewerkers gezien als een enthousiasmerende en inspirerende leidinggevende die het beste in mensen naar boven haalt. Ze weet als geen ander hoe je een divers team samenstelt, waardoor talenten elkaar versterken. Haar creativiteit en gedrevenheid leveren haar een nominatie op voor de titel Multiplier of the Year. 

Al tijdens haar studie Human Resources had Saskia van der Velden heel duidelijk voor ogen welke loopbaan ze ambieerde. Grote bedrijven hadden haar interesse omdat de dynamiek en het internationale karakter van deze bedrijven haar aansprak. Ze kwam terecht bij het HR team van ING Barings waar ze startte bij de afdeling HR services. Door haar lef en leergierigheid nam haar carrière een grote vlucht. Uiteindelijk heeft ze op diverse plekken als Hoofd HR gewerkt en werkt ze inmiddels twee jaar als Head of HR IT bij Nationale-Nederlanden.

Grote schoenen vullen
Van der Velden was een van de jongste in het team toen haar leidinggevende een burn-out kreeg. ‘Ik bood aan om zijn taken tijdelijk over te nemen, ook al had ik nog geen leidinggevende ervaring. De managers boven mij vonden het gedurfd dat ik met zo’n voorstel kwam, en gaven me het voordeel van de twijfel. Er brak een spannende periode voor me aan, want hoewel ik het heel graag wilde, waren het grote schoenen om te vullen.’ Maar met keihard werken en vallen en opstaan, kreeg Van der Velden het voor elkaar. Toen ze hoorde dat haar leidinggevende niet meer zou terugkeren op deze functie, was ze opnieuw de eerste die haar hand opstak om zijn functie over te nemen. ‘Ik dacht: eigenlijk moet ik nog heel veel leren op het gebied van leidinggeven, maar nu de kans voorbijkomt, grijp ik hem. Dat werd gewaardeerd en daarom mocht ik meedraaien in de kandidatuur, waarbij ik het moest opnemen tegen sollicitanten met  meer leidinggevende ervaring.’ Toch was haar leergierigheid niet onopgemerkt gebleven en Van der Velden kreeg uiteindelijk de baan. Het ging haar zelfs zo goed af dat ze binnen tien jaar opklom tot Head HR van ING Wholesale Banking (groot zakelijk bankieren, red). ‘De les die ik in die tijd geleerd heb, is dat het enorm waardevol is als je mensen achter je hebt staan die in je geloven en dat je fouten mag maken, daardoor groei je enorm en durf je het aan om vervolgstappen te zetten buiten je comfortzone.’              

Diversiteit en doorgroei
Het vertrouwen dat Van der Velden van anderen kreeg, wil ze als leidinggevende ook doorgeven aan haar teamleden. Omdat ze als geen ander weet hoe je daarvan kunt groeien, durft ze van gebaande paden af te wijken. Dat bleek toen een van haar teamleden vorig jaar een nieuwe uitdaging aanging. ‘Er kwam een plek vrij in mijn team, de meest logische keuze zou zijn om op zoek te gaan naar een medewerker met evenveel ervaring als het teamlid dat vertrokken was. Maar toen ik naar onze teamsamenstelling keek, realiseerde ik me dat we niemand onder de dertig hadden. Voor de diversiteit en doorgroei van het team zou het mooi zijn om daar een Millennial aan toe te voegen. Echter, deze persoon zou niet op een startersfunctie terechtkomen, maar direct instappen als HR Consultant. Een gooi in het diepe dus. Ik vond de ideale kandidaat, met de juiste competenties, maar geen opleiding of werkervaring in HR. Voor mij was het belangrijk dat deze collega begeleid en getraind zou worden. Ik besprak dit met het team. Iedereen was enthousiast en bereid om als coach op te treden, naast de begeleiding van een externe coach. Dat zorgde bij het management voor genoeg draagvlak om mijn plannen uit te voeren. Inmiddels hebben we er met haar een waardevol teamlid bij. Ik heb haar daarom genomineerd voor HR Talent of the Year, waar ze momenteel in de halve finale zit. Ze pikt alles snel op en het mooie is: wij leren als team ook ontzettend veel van haar. Zij communiceert anders en is van de korte check-ins, bijvoorbeeld via de app. We zijn als team anders gaan samenwerken en plannen nu alleen nog een keer in de twee weken een korte teammeeting. Deze manier van korter communiceren, werpt zijn vruchten af: je merkt dat iedereen sneller schakelt, waardoor er extra energie vrijkomt in ons team. Dat valt ook klanten op. De volgende stap is om als team ‘agile’ te gaan werken.’ Door een starter aan te nemen, nam Van der Velden een risico. ‘Maar dat doe ik liever, dan dat ik altijd voor de veilige weg kies. Dit levert uiteindelijk verrassendere resultaten op, waar het team en het bedrijf op lange termijn meer aan hebben.

Vraag, luister en denk mee
Een Multiplier-eigenschap waar Van der Velden in uitblinkt, is dat ze mensen weet te stretchen. Daarbij is het volgens haar de kunst om op de hoogte te zijn van de ambities van je teamleden. ‘Daag ze uit om open te zijn over de vervolgstappen die ze willen zetten. Dan kun je de stretch leggen op de plek waar ze naartoe willen groeien. Ook als dat betekent dat ze op een gegeven moment zullen uitvliegen.’ Zo had Van der Velden een medewerker in haar team die besloot om een uitdaging te zoeken buiten NN. Ik heb haar aangegeven dat ik haar graag nog langer in mijn team had willen hebben, maar wenste haar veel succes. We hielden contact, maar tegelijkertijd vulde ik haar plek wel in. Na een tijdje kwam deze medewerker erachter dat het gras toch niet zo groen was bij de buren. Aangezien ik geen plek had in mijn team, heb ik met mijn klanten overlegd of ze haar een plek konden bieden. Dat is gelukt, beiden waren tevreden. Na verloop van tijd is ze teruggekeerd naar mijn team toen daar weer een plek ontstond. Dit keer in een rol die samen met de klant voor haar gecreëerd is en past bij haar ambities. Ik heb nu een supergemotiveerde medewerker waar ik op kan bouwen. Op dit moment voer ik met haar gesprekken over haar ontwikkeling en stel ik haar veel vragen over wat ze bijvoorbeeld nodig heeft om te kunnen groeien en waar ze zich nog kan verbeteren, want hoe meer zij mij voedt met haar gedachtes, hoe meer ik met haar mee kan denken over vervolgstappen die interessant voor haar zouden kunnen zijn.’ Ik wil dat medewerkers hun talenten volledig kunnen ontwikkelen en gelukkig zijn in wat ze doen. Dat levert op de lange termijn ook het beste resultaat op voor het bedrijf. NN is een groot en divers bedrijf waar je naast Multipliers ook af en toe Diminisher-gedragingen ziet, maar er is een  verschuiving gaande. Waar sommige leiders vroeger dachten: ik ben deskundig en vertel mijn medewerkers wat en hoe we het gaan doen, zie ik nu veel zelfsturende teams om me heen, waarin ik Multiplierschap herken. Uiteindelijk denk ik dat elk bedrijf gebaat is bij een Multiplier-aanpak.’       

Over Saskia van der Velden
Saskia van der Velden is sinds twee jaar Head of HR IT bij Nationale-Nederlanden (onderdeel van NN Group). Daarvoor was zij werkzaam als Head of HR Insurance Europe, en Head of HR, Communication & Legal bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. Van der Velden begon haar carrière bij de ING, waar zij verschillende functies bekleedde, waaronder Head of HR Wholesale Banking in Nederland.

Wat is een Multiplier?
Multipliers zijn leidinggevenden die hun kennis en inzichten gebruiken om de intelligentie en capaciteiten van hun medewerkers te vergroten. Wanneer zij de kamer binnenlopen, ontstaan er nieuwe ideeën en worden problemen opgelost. Het Multipliers concept is een leiderschapsconcept dat is gebaseerd op het boek Multipliers, how the best leaders make everyone smarter van Liz Wiseman. Meer informatie over Multipliers en de Multiplier of the Year-verkiezing is te vinden op multiplieroftheyear.nl/multipliers.    

Top