Arjan Mengerink

Arjan Mengerink, districtschef Politie Oost-Nederland

EEN JAAR NA DE VERKIEZING

Arjan Mengerink werd vorig jaar verkozen tot Multiplier of the Year. Hoe kijkt hij terug op zijn nominatie en wat heeft de titel hem gebracht?

Mengerink: ‘Ik was ontzettend onder de indruk van de verhalen van de overige genomineerden, daardoor had ik totaal niet verwacht dat ik deze verkiezing zou winnen. Misschien speelt het mee dat ik in zo’n turbulente omgeving werk. Zelf ervaar ik dat niet als ingewikkeld, omdat ik er elke dag middenin zit, maar ik kan me voorstellen dat mensen dat van een afstand anders beoordelen. Het is in ieder geval een enorm compliment dat mensen het werk dat ik met mijn collega’s verricht zo waarderen.

De reacties die ik op de titel Multiplier of the Year kreeg, hebben me overweldigd. Het zijn er honderden en soms kwamen ze uit hoeken waaruit ik het niet verwacht had. Oud collega’s die ik al bijna twintig of dertig jaar niet gesproken had, mailden ineens met “het zat er toen al in”, dat vind ik ontzettend leuk. Ik heb alle reacties geprint en bewaar ze voor als ik ooit een keer in een dip zit.

Sinds de nominatie ben ik me iets bewuster van mijn manier van leidinggeven. Ik denk vaker: hoe zal een Multiplier dat aanpakken?  Ook heb ik veel met ons managementteam over het Multiplierschap gesproken. Binnenkort krijgen we een interne sessie die hierover gaat, het zou mooi zijn als het Multiplierschap een gemeenschappelijke taal wordt in onze organisatie.

Binnen de politie is er al een beweging die deze kant op gaat. Met 65.000 medewerkers is dat niet van de een op de andere dag gedaan, maar ik zie een cultuurverandering en dat is een goed teken. Tijdens de uitreiking hebben de genomineerde Multipliers elkaar voor het eerst ontmoet. Er was meteen een klik en sindsdien spreken we een paar keer per jaar af. Het is leuk om van elkaar te leren en te horen hoe het er in andere takken of internationaal aan toe gaat. Dat verbreedt mijn blik. De genomineerden van dit jaar kan ik meegeven: geniet ervan en zie je nominatie als een cadeautje.

Onderzoek waar het hem in zit dat anderen jou als een Multiplier zien. En durf jezelf ook een spiegel voor te houden door na te gaan waar je valkuilen zitten. Als je dat doet, zal deze nominatie je een enorme persoonlijke winst opleveren.’

Lees hier het hele verhaal van Arjan Mengerink, waarin hij vertelt over zijn visie op leidinggeven, concrete tips geeft deelt wat Multipliers en de verkiezing voor hem en zijn organisatie heeft gebracht.

Over Arjan Mengerink

Arjan Mengerink is sinds 1 januari districtschef van het district IJsselland waar hij leidinggeeft aan zevenhonderd mensen. Het district maakt deel uit van de eenheid Oost-Nederland en als districtschef zit hij in het MT van deze eenheid. Hier is hij onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles ‘Weerbaarheid’ en ’Betaald voetbal’. Hiervoor was hij drie jaar hoofd van het regieteam in de eenheid Noord-Nederland waar hij de samenvoeging van de districten Groningen, Friesland en Drenthe in goede banen leidde.

Wat is een Multiplier?

Multipliers zijn leidinggevenden die hun kennis en inzichten gebruiken om de intelligentie en capaciteiten van hun medewerkers te vergroten. Wanneer zij de kamer binnenlopen, ontstaan er nieuwe ideeën en worden problemen opgelost. Het Multipliers concept is een leiderschapsconcept dat is gebaseerd op het boek Multipliers, how the best leaders make everyone smarter van Liz Wiseman. Meer informatie over Multipliers en de Multiplier of the Year-verkiezing is te vinden op vds.nl/multipliers.

Top